HTML

Hetényi Kör

2012. június 6-án megalakult a Hetényi István (1926-2008) ne­vét viselő szakmai-baráti kör, melynek tagjai a volt pénzügy­miniszter egykori munkatársai és tisztelői. A Hetényi Kör adó­szakértőkből és közgazdászok­ból áll, célja a magyar adó­rendszert érintő javaslatok ki­dolgozása és nyilvános szak­mai vitája.

Moderálási alapelvek

Mielőtt hozzászól, kérjük olvassa el moderálási alapelveinket.

Portfolio.hu


Feliratkozás

Kun István: Hozzászólás a Nyugdíjstratégiához

2012.09.27.

Kedves Hetényi Körbeli Felebarátaim!

A szeptember 17-i nyugdíjról szóló konferencián nem tudok részt venni, ám drukkolok a sikeréért. Ehhez csupán néhány adattal szolgálnék, amely ugyan nem pontosan a nyugdíjakról szól, hanem – szerintem – a legalább ennyire fontos nyugdíj nélküliségről.

Nyugdíj-kérelmek elutasítása:

2010: 124.495
2011: 107.823

A 2009-es évről pontos számot nem tudok, csupán annyit, hogy a következő évre 14 százalékkal nőtt az elutasítások száma. (Vagyis százezer fölött volt akkor is.)

Az elutasító határozatok egy része nem nyugdíj megállapítása iránti kérelem volt, hanem más – méltányosság, növelés, ilyesmik –, ám a túlnyomó többség mindenképpen a nyugdíj folyósításának megtagadása. Az ok szinte minden esetben a szolgálati évek hiánya.

A szolgálati évek azért hiányoznak, mert az utóbbi két évtizedben tömegessé vált a feketefoglalkoztatás. E körben „nagyfogyasztó” a mezőgazdaság, az építőipar, a kiskereskedelem és a biztonsági őrző vállalkozások. Csak a mezőgazdaságról van adatom. A KSH 2009 évi összeírása szerint az agrárágazat 329.227 fő teljes évi munkaidejét (1800 óra) használja föl nem fizetettként.

Ez számba jöhet családi besegítésként (az Európai Unióban is ismert fogalomról van szó), csakhogy ez óriási munkaidő-mennyiség. Megítélésem szerint maximum 20 %-a lehet családi besegítés, a többi napszám, éspedig fekete. Ez mindenképpen 260 000 dolgozó 1800 órás munkáját jelenti. Mivel az ágazatban a folyamatos munkavégzés csupán az állattenyésztésben elképzelhető (és ott kevés dolgozóval kell számolni), a valós létszám, amely feketén dolgozik, 7-800 ezerre tehető.

A következő évtizedekben ők kapnak majd nyugdíjkérelmüket elutasító határozatot. Nem mellékes kérdés, hogy mi lesz velük.


Üdvözlettel: Kun István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetenyi-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr824801515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása